Ontdek de fabriek
Majolica

In de zestiende eeuw werden verschillende fabrieken opgericht in een aantal Nederlandse steden die onder hun producten ‘Majolica’ produceerden. Deze “Majolica” werd met tin-glazuur gemaakt en vond zijn oorsprong in Italië en Spanje.

Porselein uit China

De VOC begon in de zeventiende eeuw met het importeren van porselein uit China. Dit porselein, vooral het blauw en wit, werd erg populair.
De “Majolica” producerende fabrieken begonnen om een ​​aantal redenen dit Chinese porselein te imiteren. Het geïmporteerde Chinese porselein betekende concurrentie. De burgeroorlog in China zorgde ervoor dat de invoer uit China daalde. Klanten vroegen om specifieke artikelen die vanwege de aflevering lang duurde en vanwege taalproblemen was het geleverde artikel niet altijd wat werd besteld.

De Paauw

In Delft produceerden 32 fabrieken in de zeventiende eeuw Delfts aardewerk, waaronder een fabriek “de Paauw” die evenals diverse andere fabrieken vaak gevestigd waren in bierbrouwerijen die hun productie hadden stopgezet.

In de negentiende eeuw als gevolg van concurrentie van andere fabrieken vooral uit Engeland en het gebrek aan innovaties, was het hoogtepunt van Delfts Blauw voorbij. Ook aardewerkfabriek de PAAUW sloot haar deuren.

Tegenwoordig produceren in Delft nog maar enkele bedrijven het volledig handgeschilderde traditionele Delfts aardewerk. Een van deze bedrijven is “Paauw, de Delfts blauw fabriek”, vernoemd naar de oude fabriek uit de zeventiende eeuw.  PAAUW is onderdeel van Heinen Delfts Blauw. U treft hier een uitgebreide collectie volledig handbeschilderd Delfts aardewerk aan. Naast de handbeschilderde collectie zijn er ook Delfts blauwe serviezen en een beperkte selectie aan souvenirs.

BOEK NU