Expositie ‘DELFTS BLAUW IS HOT – 101 theepotten door Tineke van Gils’ is geopend!

De tentoonstelling ‘DELFTS BLAUW IS HOT – 101 theepotten door Tineke van Gils’ bij Paauw De Delfts Blauw Fabriek is open voor publiek. De burgemeerster van Delft, Marja van Bijsterveldt, en de burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen, hebben samen de expositie geopend op vrijdag 11 september. Zij namen samen deel aan een traditionele theeceremonie en overgoten de belangrijkste theepot uit de collectie als symbool van verbinding en support voor het Delfts blauwe ambacht.

De twee burgemeesters overgieten de belangrijkste theepot met glazuur. Foto: Koos Bommelé.

Tineke van Gils heeft voor deze expositie honderd theepotten gemaakt, waarvan er vijftig in de belangrijkste porseleinsteden van China gemaakt zijn, en vijftig in De Delfts Blauw Fabriek Paauw van Heinen Delfts Blauw. Van Gils is een internationaal bekend porseleinkunstenaar en maker van theepotten en is tweemaal eerder uitgenodigd om haar bijzondere theepotten te maken en tentoon te stellen. “Met deze expositie is er weer een cirkel rond”, zegt Tineke van Gils. In 2006 werd zij gevraagd om voor een sponsorproject in Midden Delfland honderd theepotten te maken die werden gepresenteerd aan de toenmalige koningin Beatrix. Daarna heeft de porseleinkunstenaar op uitnodiging in de Chinese porseleinsteden Dehua en Jingdezhen nog eens honderd theepotten gemaakt. In Jingdezhen raakten Van Gils en Jorrit Heinen, van Heinen Delfts Blauw, met elkaar in gesprek om de cirkel rond te maken met een afsluitend theepottenproject in Delft.

Het resultaat is een schitterende tentoonstelling van honderd handgemaakte theepotten, met allemaal weer een ander uiterlijk en verhaal. Oude Chinese tradities staan hier zij aan zij met Delfts blauwe technieken en smelten in sommige gevallen zelfs samen. “Typerend voor mijn werk is dat ik weinig decoratie toevoeg. Tijdens het draaien op de draaischijf laten mijn handen sporen na in de klei, dat is mijn handschrift, mijn decoratie. Bij Delfts blauw echter draait juist alles om de toegevoegde decoratie. Bij enkele theepotten heb ik nagebootst hoe ik glazuur over de potten giet of ze erin onderdompel. De bloempatronen zijn geschilderd alsof de theepot in een bloemetjesglazuur werd gedoopt of daarmee werd overgoten. In het laatste geval heeft Simon, meesterschilder bij Heinen Delfts Blauw, spontaan de bloemen druipend en dus ondersteboven geschilderd.”

De tentoonstelling loopt van 12 september tot en met 31 oktober 2020, bij De Delfts Blauw Fabriek Paauw, Delftweg 133, 2289 BD Rijswijk. Open: dagelijks van 09:00-16:30 uur. Meer info: www.heinendelftsblauw.nl of 015-2124920. Tineke van Gils is op de volgende dagen aanwezig bij de tentoonstelling om meer te vertellen over de gemaakte theepotten: 12,13,16,20 september en 3 en 4 oktober.

BOEK NU