Bijzondere expositie theepotten van Tineke van Gils bij Heinen Delfts Blauw

Bij De Delfts Blauw Fabriek Paauw opent vrijdag 11 september om 15:00 uur de bijzondere tentoonstelling ‘DELFTS BLAUW IS HOT – 101 theepotten door Tineke van Gils’. De opening wordt verricht door de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, en de burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen. Samen nemen zij deel aan een traditionele theeceremonie en overgieten zij de belangrijkste theepot uit de expositie als symbool van verbinding en support voor het wereldwijd bekende Delfts blauwe ambacht.

Tineke van Gils heeft voor deze expositie honderd theepotten gemaakt, waarvan er vijftig in de belangrijkste porseleinsteden van China gemaakt zijn, en vijftig in De Delfts Blauw Fabriek Paauw van Heinen Delfts Blauw. Van Gils is een internationaal bekend porseleinkunstenaar en maker van theepotten en is tweemaal eerder uitgenodigd om haar bijzondere theepotten te maken en tentoon te stellen. “Met deze expositie is er weer een cirkel rond”, zegt Tineke van Gils. In 2006 werd zij gevraagd om voor een sponsorproject in Midden Delfland honderd theepotten te maken die werden gepresenteerd aan de toenmalige koningin Beatrix. Daarna heeft de porseleinkunstenaar op uitnodiging in de Chinese porseleinsteden Dehua en Jingdezhen nog eens honderd theepotten gemaakt. In Jingdezhen raakten Van Gils en Jorrit Heinen, van Heinen Delfts Blauw, met elkaar in gesprek om de cirkel rond te maken met een afsluitend theepottenproject in Delft.

“In De Delfts Blauw Fabriek Paauw van Heinen Delfts Blauw, kreeg ik carte blanche om theepotten te draaien”, vertelt Van Gils. “Ik mocht de historische mallen afgieten, met Delfts blauw materialen experimenteren en kreeg advies en tips van keramisch technici in de fabriek en schildertips van de meesterschilders.” Voor de tentoonstelling heeft Van Gils vijftig van haar handgemaakte theepotten meegenomen uit China en er nog eens vijftig in De Delfts Blauw Fabriek gemaakt. “Porselein draaien op het pottenbakkerswiel is mijn specialiteit en de theepot is mijn favoriet. Ik werd in China diverse malen uitgenodigd, omdat ik met dat materiaal op de draaischijf werkte op een manier die daar niet zo gebruikelijk is. Delfts aardewerk is echter een heel ander verhaal. Nu ik een half jaar met dit materiaal en de werkwijze heb gestoeid is mijn respect voor de ambachtskunstenaars die het Delfts aardewerk levend houden huizenhoog gestegen. Het is een wonder dat 400 jaar geleden vaklieden een zo ingenieuze en ingewikkelde techniek hebben uitgevonden om kostbaar porselein na te bootsen. Hierbij vergeleken is het porselein zelf bijna kinderspel. De theepotten, waarin ik de oude mallen uit de fabriek heb gebruikt, zijn een hommage aan deze fabriek van het Delfts blauw.”

Het resultaat is een schitterende tentoonstelling van honderd handgemaakte theepotten, met allemaal weer een ander uiterlijk. Oude Chinese tradities staan hier zij aan zij met Delfts blauwe technieken en smelten in sommige gevallen zelfs samen. “Typerend voor mijn werk is dat ik weinig decoratie toevoeg. Tijdens het draaien op de draaischijf laten mijn handen sporen na in de klei, dat is mijn handschrift, mijn decoratie. Bij Delfts blauw echter draait juist alles om de toegevoegde decoratie. Bij enkele theepotten heb ik nagebootst hoe ik glazuur over de potten giet of ze erin onderdompel. De bloempatronen zijn geschilderd alsof de theepot in een bloemetjesglazuur werd gedoopt of daarmee werd overgoten. In het laatste geval heeft Simon, meesterschilder bij Heinen Delfts Blauw, spontaan de bloemen druipend en dus ondersteboven geschilderd.”

De tentoonstelling loopt van 12 september tot en met 31 oktober 2020, bij De Delfts Blauw Fabriek Paauw, Delftweg 133, 2289 BD Rijswijk. Open: dagelijks van 09:00-16:30 uur. Meer info: www.heinendelftsblauw.nl of 015-2124920. Tineke van Gils is op de volgende dagen aanwezig bij de tentoonstelling om meer te vertellen over de gemaakte theepotten: 16, 20 en 29 september en 3, 4, 8, 15, 18, 21, 25 en 31 oktober.

BOEK NU