Het jaar van Pieter de Hooch

Tot half februari 2020 is het in Delft het jaar van Pieter de Hooch. Deze beroemde 17de eeuwse schilder maakte zijn bekendste werken tijdens zijn periode in Delft. Museum Prinsenhof heeft maar liefst 29 topstukken van deze kunstenaar uit heel Europa naar Delft gehaald. Ook in PAAUW de Delfts Blauw Fabriek is een speciale Delfts blauwe wand aan Pieter de Hooch gewijd.

Pieter de Hooch is minder bekend dan zijn tijdsgenoot Johannes Vermeer, maar dit is compleet onterecht. Zo worden beiden schilders gezien als de beroemdste Delftse meesters van de Gouden Eeuw. Ongeveer tussen 1652 en 1660 woonde De Hooch in Delft en de schilderijen die hij in deze periode maakte worden gezien als zijn beste werk. Zijn binnenplaatsen, typische 17de eeuwse interieurs en bijzondere doorkijkjes geven een levensecht beeld van het leven in Delft eeuwen geleden.

Onze meesterschilders van PAAUW de Delfts Blauw Fabriek hebben een speciale wand gewijd aan deze gevierde schilder. Zij hebben maar liefst drie kunstwerken van De Hooch nagemaakt, maar dan helemaal in Delfts blauw. Het gaat om het bekende schilderij ‘Vrouw en kind bij een bleekveld in Delft’ uit 1657-1659, ‘Binnenplaatsje van een huis in Delft’ uit 1658 en ‘Het lege glas’ uit 1652. De kunstwerken zijn te bewonderen tijdens een rondleiding door PAAUW de Delfts Blauw Fabriek. Deze tours door de aardewerkfabriek starten elke tien minuten tijdens de reguliere openingstijden en zijn gratis.

Ook is het mogelijk om een workshop Delfts blauw schilderen te volgen. Onder begeleiding van een meesterschilder ga je zelf aan de slag om een tegeltje te maken. Speciaal voor het Pieter de Hooch-jaar is het ook mogelijk om een tegeltje te schilderen die gebaseerd is op zijn kunstwerken. In veel schilderen zijn er namelijk Delfts blauwe vazen en tegeltjes op de achtergrond te zien, met een specifieke afbeelding.

BOEK NU